Architekt o Architekturze i wyjątkowych projektach.

Spiżarnia w domu – dodatkowe miejsce do przechowywanie żywności. Projektowanie domów. Plusy i minusy. Ep. 13z15

Spiżarnia w domu jednorodzinnym

Witajcie w kolejnym już poście z serii Projektowanie domów. Plusy i minusy. Dzisiaj spiżarnia w domu, pomieszczenie to przez pewien czas było zapomniane, pomijanie, uważane za zbędne. Ostatnimi czasy praktycznie nie tworzymy projektów w których nie ma spiżarni. Jakie są wady i zalety spiżarni? Gdzie najlepiej ją zlokalizować? Jak projektować? Jeśli zadajesz sobie chociaż jedno z tych pytań to zapraszam do dalszej części wpisu!

Spiżarnia w domu jednorodzinnym- gdzie ją zlokalizować?

Najczęściej projektuje się spiżarnię z bezpośrednim połączenie z kuchnią.

Spiżarnia w domu to bardzo praktyczne pomieszczenie. Warto, aby znajdowała się jak najbliżej kuchni. Najlepsza jest sytuacja kiedy do spiżarni możemy wchodzić z kuchni lub mamy do niej wejście zarówno z wiatrołapu/ przedpokoju i z kuchni. Co więcej fajnie jak uda się, aby spiżarnia znajdowała się w północnej części budynku. Pomieszczenie to nie potrzebuje doświetlenia, a chłód w niej jest nawet wskazany! Najlepsze warunki dla spiżarni to – sucho, ciemno i chłodno. (zupełnie odwrotnie w stosunku do większości pomieszczeń :P) O spiżarni najlepiej myśleć już na etapie sporządzania projektu domu i wygospodarować na nią odpowiednią, funkcjonalną przestrzeń w trafnej lokalizacji!

Jak nie przy kuchni to gdzie? A może dwie spiżarnie? Gdzie zlokalizować drugą?

Jeśli planujesz dom z podpiwniczeniem to piwnica będzie idealnym miejscem na lokalizacje spiżarni. Piwnica często jest kondygnacją nieogrzewaną panuje tam niższa temperatura niż na parterze czy piętrze.

Dlaczego w większości domów projektuje się spiżarnię przy kuchni?

Po pierwsze mały odsetek projektowanych aktualnie domów ma podpiwniczenie. Natomiast ważny jest też aspekt funkcjonalności, spiżarnia przy kuchni to bardzo trafne rozwiązanie, bo jest blisko kuchni (za ścianą), a nie piętro niżej. Natomiast jeśli decydujesz się na podpiwniczenie budynku to myślę, że warto zastanowić się na zaprojektowanie dwóch mniejszych spiżarni. Jedna będzie zlokalizowana przy kuchni i znajdą się w niej bieżące zapasy, a druga z przetworami i większymi zapasami znajdzie się w piwnicy.

Układ – wiatrołap, spiżarnia, kuchnia i jadalnia. Bardzo funkcjonalne połączenie pomieszczeń ;)

A jeśli nie mam piwnicy, a potrzebuję dużo miejsca do przechowywania żywności?

W takim wypadku dobrym miejscem na lokalizację drugiej spiżarni może być garaż. Ta część domu również nie jest ogrzewana i jest tam chłodno, sucho i ciemno. Zaletą takiego rozwiązania jest też możliwość wypakowania np. ciężkich zgrzewek z wodą prosto do spiżarni w garażu.

Dwie spiżarnie – gdzie zlokalizować je w przestrzeni domu?

Jakie są zalety i wady posiadania spiżarni w domu?

Zalety

Wady

Spiżarnia w domu – dodatkowe miejsce do przechowywanie żywności. Plusy i minusy.

Przewaga zalet spiżarni nad jej wadami pokazuje, że warto zastanowić się nad wygospodarowaniem miejsca w przestrzeni domu na tego typu pomieszczenie. A Ty masz w swoim domu spiżarnie? Uważasz, że to pomieszczenie jest przydatne? Daj znać w komentarzu jak to wygląda w Twoim przypadku!

Tymczasem Pani Dyrektor pozdrawia Was serdecznie ze swojego biura i życzy słonecznego tygodnia :) Już niebawem kolejne wpisy o Domach Marzeń, które powstały w tym roku w moim biurze. Tymczasem zaglądajcie po więcej inspiracji i ciekawostek projektowych na mojego Instagrama i Facebooka.

Zobacz również:

A może piwnica? Co o tym sądzisz? Sprawdź filmik na YouTube! Odpowiadamy na pytania na ten temat.
VN:F [1.9.22_1171]
PODOBAŁ CI SIĘ ARTYKUŁ? OCEŃ GO!
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Exit mobile version