MLC-1

Ponadczasowy dom – DOM MARZEŃ A0454

Cześć! Dzisiaj u Pani Dyrektor przy okazji omawiania naszego projektu  poruszymy temat, który z pewnością zainteresuje wielu z Was – zarówno inwestorów, użytkowników jak i architektów! Zapraszam do lektury!

 

 

Ponadczasowy dom w stonowanych barwach – DOM MARZEŃ A0454

Adaptowalność

W naszym projekcie dom znajduje się w malowniczym otoczeniu lasu. Podjęliśmy się stworzenia prywatnej przestrzeni dla inwestora, która stanie się jego bezpiecznym i wymarzonym miejscem. Las w pobliżu działki stał się inspiracją dla użycia drewna na elewacji, co dodatkowo integruje budynek z naturalnym otoczeniem. Usytuowanie domu zapewnia jego kameralność i prywatność to zainspirowało nas do zastosowania materiałów w budynku, które z bliskim sąsiedztwem lasu tworzy zgraną całość.  Projektując warto nawiązać do otoczenia by nasz obiekt nabrał indywidualnego i nieprzeciętnego charakteru. Wykorzystując aspekty otoczenia możemy stworzyć bardzo interesujące budynki które będą trwałe na wiele lat.

Dynamiczna bryła

Różnorodność wysokościowa brył sprawia, że budynek wygląda dynamicznie, mamy wrażenie jakby się przenikały. Elewacja nie jest płaska, lecz przestrzenna, co nadaje jej wyjątkowy, trójwymiarowy charakter. Ponad to zastosowanie klasycznych materiałów sprawia, że budynek jest spójny, trwały a co za tym idzie – ponadczasowy! Z jednego elementu wychodzi drugi. Sprawia to świetny efekt wizualny. Dodatkowo zastosowanie prostego białego elementu, który przechodzi przez całą długość domu jeszcze bardziej optycznie go wydłuża.

Odpowiednie zaprojektowanie przestrzeni

Dwukondygnacyjny dom, w którym na dolnej kondygnacji znajduje się strefa dzienna i użytkowa, natomiast na górze – sypialnie i strefa relaksu, w tym pokój do jogi. Oddzielenie poszczególnych pomieszczeń, takich jak biuro czy sypialnia, jest kluczowe podczas projektowania. Dzieląc przestrzenie, możemy zachować zdrowy balans między pracą a odpoczynkiem. Dzięki specjalnie wyznaczonemu pomieszczeniu do pracy, możemy lepiej skoncentrować się na zadaniach i w pełni oddać relaksowi w strefie wypoczynku.

Salon skąpany w słońcu

Salon usytuowany jest od strony południowej, co zapewnia maksymalne nasłonecznienie. Duże przeszklenia w salonie oraz na klatce schodowej pozwalają na wpuszczenie jak największej ilości światła do wnętrza. Usytuowanie domu względem stron świata jest niezwykle ważne, ponieważ strona południowa zawsze otrzymuje najwięcej promieni słonecznych, co podnosi komfort życia i sprawia, że wnętrza są jasne i ciepłe.

Podsumowanie

Ponadczasowy dom w stonowanych barwach to połączenie klasyki i nowoczesności, które harmonijnie wpisuje się w otoczenie lasu. Stosując naturalne materiały, dynamiczne bryły i przemyślane rozplanowanie przestrzeni, stworzyliśmy miejsce, które zapewnia komfort, prywatność i wyjątkową estetykę. Nasz projekt to dowód na to, że odpowiednie usytuowanie i użycie klasycznych elementów architektonicznych mogą stworzyć przestrzeń, która będzie cieszyć oko i serce przez wiele lat.

Serdecznie zapraszam na mojego bloga! Znajduje się tam więcej wyjątkowych projektów, gdzie każdy projekt jest spełnieniem marzeń o idealnym domu!

Zobacz także:

 

 

Obejrzyj nasz filmik na YouTube, o nowoczesnym domu z widokiem!

VN:F [1.9.22_1171]
PODOBAŁ CI SIĘ ARTYKUŁ? OCEŃ GO!
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

About Pani Dyrektor

Architekt o Architekturze "Zainspiruj się!" - te słowa znajdziesz w prawie każdym moim poście. Dlaczego? Lubię pokazywać, podsuwać pomysły, zadawać pytania, szukać odpowiedzi, tworzyć koncepcje, wyszukiwać nietypowe rozwiązania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

.: PaniDyrektor.pl