Ziemianka – Budynek Gospodarczy z Kiedyś – Dziś Ep.1
Podpiwniczenie domu jednorodzinnego to bardzo kosztowna sprawa. Jeśli chce się jednak zaspokoić potrzebę posiadania piwnicy przy swoim wymarzonym domu – można rozważyć możliwość wybudowania Ziemianki. Mała ziemianka dla działki płaskiej. Im większy spadek terenu na działce – tym większą i mniej widoczną ziemiankę można wybudować. Jeszcze lepiej, gdy na działce mamy skarpę – oczywiście wtedy koszty budowy wzrastają, gdyż jedna ze ścian musi spełniać funkcję muru oporowego a to znaczy grubo betonu i dużo zbrojenia. Zobacz jak wygląda dawny budynek gospodarczy przy domu czyli ziemianka.
Ziemianka czyli dawny budynek gospodarczy
Oczywiście współczesna ziemianka dobrze by miała wentylację, odwodnienie wewnętrzne i zewnętrzna oraz światło. Jeden z moich ostatnich klientów zadał mi nietypowe zadanie – zaprojektowanie i uzgodnienie ziemianki.
Tak – dawnej starej dobrej Ziemianki. Miejsca na przechowywanie warzyw, owoców, wina, czasem miejsca schronienia. Projekt zupełnie nietypowo skonstruowany – niemalże pancernie. Możliwe, że inwestor mój nie mówi mi, że tak na prawdę owa Ziemianka będzie dla niego „zabezpieczeniem” na pewne wypadki, które lepiej by nie nastąpiły ;] Ziemianka jest tak mocno zbrojona jak żaden inny budynek, który do tej pory przyszło mi projektować. Ciekawa sprawa.
Zrobiłam krótki rekonesans tematu Ziemianki i znalazłam oto na blogu o domowym-survivalu wzmianki o „obronnej” ziemiance mającej służyć nie tylko przechowywaniu produktów.
https://domowy-survival.pl/2010/09/ziemianka-spizarnia-i-schron-w-jednym/
Znalazłam również kilka dzisiejszych produktów ziemianek. Bardzo ciekawe projekty, przedstawione w sposób, który na prawdę lubię, mianowicie – naszkicowane odręcznie.
https://www.gardenplanet.com.pl/ziemianki-projekty,d388.html
Projekt Jeżeli natomiast chcesz zobaczyć, jak wygląda projekt ziemianki wykonanej przez moje biuro – zapraszam tutaj. W tym poście opisałam wszystkie podstawowe informacje dotyczące projektu ziemianki, sposób realizacji i wykorzystania. Projekt gotowy i oddany – teraz czekamy na realizację;] Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat projektu ziemianki i mojego biura jej koncepcji – zapraszam do posta! Zainspiruj się jeszcze bardziej!
Pani Dyrektor Architekt z pozdrowieniami dla swoich czytelników ;]
Szanowny Panie „ekspercie”. Wprowadza Pan ludzi w błąd… a to niewiedza bardziej wołaja o pomstę do nieba niż budowa ściany z betonu!!! To, że Pana edukacja w zakresie „piwnic ziemnych” zatrzymała się na wymienionej przez Pana publikacji nie zwalnia Pana z konieczności sprawdzenia danych zanim się napisze. Proszę przestać powtarzać obalone mity i slogany reklamowe producentów ceramiki bo jeszcze ktoś panu uwierzy i zastosuje się do rad! Zna Pan pojęcia opór dyfuzyjny pary wodnej i jak wygląda jego wykres dla betonu, ceramiki i kamienia? Wie Pan, do czego służą „warstwy” w ścianach warstwowych ? Pamięta, że ludzkość wymyśliła już wentylacje? Aż wreszcie to że produkty spożywcze ( może poza winem) przechowywane w ziemiance chcą oddychać i żeby nie spleśnieć potrzebują świeżego powietrza a nie zamknięciach i kiszenia się w sosie własnym?
Żadna ale to żadna „oddychająca” ściana ( zwłaszcza pod ziemią) nie zapewni Panu odpowiedniej wentylacji i odpowiedniej ilości odprowadzonej pary wodnej. Zadanie odprowadzenia wilgoci z pomieszczenia jak i doprowadzenie świeżego powietrza zapewnić musi SKUTECZNA wentylacja !!! ( i to jest pewnie powód dlaczego gniją Panu elementy i powstaje na nich pleśń – pleśń lubi mieć ciepło i mokro). Dodatkowo bardzo wysoka przepuszczalność pary wodnej jest przyczyną kondensacji pary wodnej wewnątrz ściany wie Pan co to mokre ściany? Dzieje się tak zwłaszcza jeśli niewłaściwie dobrane zostaną grubości poszczególnych warstw. To jeszcze prosze sprawdzić definicje „podciąganie kapilarne“ i już mamy przepis na sukces pana inwestycji!
Na osłodę. dodam: Nie twierdze, że to co Pan mówi to totalne bzdury… ale Pana teorie to tylko część prawdy które opierają sie o mity zakorzenione od lat w świadomości ludzi. Mają tye wspólnego z prawdą jak to że przechodzenie pod drabiną powoduje pecha. Istnieje szansa że jak Pan coś zrobi żle to się Pan poślizgnie i uderzu głową o drabinę – ot cały pech. Ze swojej strony polecam książki (też drukowane) o wentylacji, klimatyzacji pomieszczeń i fizyce budowli.
Czytam i nie wierzę: to jest błąd projektowy i to powazny:
ziemianka nie moze byc z betonu,
musi byc z ziemii kamieni albo ceramiki.
Beton powoduje niewlasciwe oddychanie, syf i zgniliznę.
Dodanie jakiejkolwiek izolacji typu styropian to juz zupełnie woła o pomstę do nieba.
Sugeruję lekturę „piwnice ziemne” (książka drukowana)
A Czytałeś uważnie tekst o tej dokładnie ziemiance i jej prawdopodobnym celu czy tylko zerknąłeś na tytuł?
W dzisiejszych czasach gdy zaczynają się coraz częściej zdarzać katastroficzne zjawiska pogodowe, jak choćby trąby powietrzne, inwestor wykazał się zdrowym rozsądkiem, zamawiając coś takiego.
Z praktycznej strony — po co izolacja ścian? Czy nie wystarczy po prostu gruba warstwa ziemi, by temperatura była zbliżona do tej, która panuje w gruncie?
Inwestor ten ma bardzo dużo zdrowego rozsądku, a że mieszka w samym sercu Bieszczad, inwestycja jest jak najbardziej uzasadniona! Ziemianka ta – całkowicie wbudowana w istniejącą na działce wysoką skarpę przykryta 1m ziemi ponad stropodachem. Inwestor chciał izolację 15cm – ma izolację – może mieć i pochwalam, gdyż poprawi warunki w środku jeszcze bardziej. Piwniczka ma potrójne odwodnienie obwodowe, wentylację, światło i odwodnienie x2 w środku – oprócz tego – strop zbrojony jest tak mocno, że każdy robiony na zamówienie element ma 1,5t zbrojenia w środku (element 150szeroki 300długi), posadzka to 60cm żelbetu a pustaki robione na zamówienie również są dozbrajane w środku. Inwestor kwituje to jednym stwierdzeniem – „buduję na 150lat do przodu” ;]
Nie jest to najlepsze rozwiązanie, przynajmniej od strony użytkowej. Dla poprawnego przechowywania żywności taka ziemianka powinna zapewniać klimat „zimny i wilgotny”, co osiąga się przez a) wykonanie ścian z cegły ceramicznej, b) sklepienie z cegły oraz c) przepuszczalne podłoże, najlepiej z ubitej gliny (klepisko), ale dopuszczalne są również kamienie i cegły. Tak że zbrojony beton to się nadaje na schron, a nie na piwnicę wolnostojącą…
Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Nie wiem, co Inwestor zamierza przechowywać. Klimat wilgotny myślę nie nadaje się dla wszystkich przetworów. (czy warzywa np. ziemniaki i marchew lubią wilgoć?? Chyba nie, bo pojawia się pleśń – zapraszam do argumentowania). Ziemianka ta jest b. dobrze wentylowana, posiada też odwodnienia z wewnątrz – myślę, że to dobre rozwiązania. Nigdy nie zastanawiałam się nad tematem pod kątem żywnościowym, a mój Inwestor nie opisywał szczegółowo „co” robić będzie w owej ziemiance ;]. Tak czy siak – zapraszam do podzielenia się swoim poglądem i dziękuję za konstruktywny głos w dyskusji ;] Pozdrawiam!