Nowoczesne biuro korporacji – siedziba Google w Tel Awiwie – BWK Ep. 19

Dzisiejszym postem pora zakończyć… naszą trylogię Google ;] Siedziba w Tel Awiwie podoba mi się najbardziej ze względu na swoją ogromną funkcjonalność i stylowy design – wszystko zaprojektowane jest tu z dokładnym umiarem. Zobacz koniecznie idealny przykład na to, jak wygląda nowoczesne biuro korporacji!

NOWOCZESNE BIURO KORPORACJI – SIEDZIBA GOOGLE W TEL AWIWIE:

    • lokalizacja: Tel Awiw, Izrael;
    • projekt wnętrz: Camenzind Evolution;
    • klient: Google;
    • ukończony w 2012 roku;
    • powierzchnia: ok. 8000 m2;
    • ilość kondygnacji: 8;
    • układ pomieszczeń: zamknięty.

 

Projekt: Końcem grudnia 2012 roku Google postanowiło wreszcie otworzyć nowoczesne biuro korporacji dla zdolnych inżynierów, sprzedawców i speców od marketingu z Izraela. Ośmiopiętrowy biurowiec mieści się w prestiżowym drapaczu chmur Electra Tower, który może poszczycić się niesamowitym widokiem na morze i całe miasto, przy czym zawiera również doskonałe warunki do pracy. Wystrojem wnętrz zajęła się szwajcarska grupa architektoniczna, jednak do współpracy zaproszono także dwie izraelskie ekipy: Design Teams Setter Architects i Studio Yaron Tal. 

Cała paleta barw! Sprytnie przemycono przeróżne elementy kultury izraelskiej i połączyli je w sposób, który dodaje pracownikom energii i skłania do kreatywności ;]

Design: Tym razem także zadbano o swego rodzaju ukłon w stronę lokalnej kultury i tradycji. Celem projektantów stało się ukazanie tak bogatej przecież różnorodności Izraela pod tym względem, ale też całego kraju i – przede wszystkim – narodu. Co ciekawe (i bardzo imponujące!), pracownicy Google także brali udział w projektowaniu wnętrz biurowca! Zostali poproszeni o pomysły dotyczące tematów przewodnich, według których urządzono później poszczególne piętra – konsultowano z nimi dokładnie dane projekty.

Mieszanka kolorów i świateł – projektanci wykonali tę robotę perfekcyjnie!

Najważniejsze czynniki cenione tutaj to kreatywność i współpraca. Prawie 50% powierzchni biura poświęcone zostało komunikacji i wzajemnych interakcjach między współpracownikami – by rozwinąć ten koncept, zaprojektowano bardzo zróżnicowane środowisko pracy.

Tę przestrzeń urządzono jak (nie)zwyczajny salon z ogromnym widokiem na panoramę miasta.

 

Z kolei ten gabinet wygląda jak jadalnia dla sporej rodziny – bardzo „po domowemu”!

Google zaoferowało swoim pracownikom zarówno prywatne stanowiska, jak i rozległe pomieszczenia, w których zachęca się do pracy zespołowej i integracji. Oba obszary są od siebie oddzielone wizualnie, więc kwestia prywatności nie stanowi tutaj żadnego problemu ;] Utworzono również trzy restauracje, spośród których pracownicy mogą wybierać koszerne lub niekoszerne potrawy.

Zobacz jak można wydzielić prywatne przestrzenie, jednocześnie nie zaburzając charakteru wnętrza. Szklane przeszkody przepuszczają naturalne światło – najlepsze do pracy!

Każdy pracownik ma swoje prywatne miejsce pracy. Zwróćcie też uwagę na świetny pomysł zapisywania pomysłów na szklanych szybach!

Urocze maskotki ocieplają nieco geometryczne, industrialne elementy wnętrza.

Jeden z wielu darmowych punktów z przekąskami i napojami – szafki kuchenne nadają wnętrzu domowy charakter.

Kampus: W zasadzie, tylko siedem z ośmiu pięter zajmowane jest przez nowoczesne biuro korporacji Google. Pozostałe piętro przeznaczono dla „Kampusu Tel Awiw” – bazy dla początkujących, raczkujących jeszcze firm. Powstał on dzięki izraelskiemu premierowi w tym samym czasie, co cały biurowiec Google. Co więcej, wspomagany jest on przez system Google dla przedsiębiorców.

Nowoczesne elementy designu – kto powiedział, że w biurze nie można zjeżdżać na zjeżdżalni, i to w industrialnym stylu? :P

W biurowej siłowni energetyczne lampy dodają motywacji do ćwiczeń.

Prestiż: Na koniec warto również wspomnieć, że projekt nowych biur Google w Tel Awiwie oczekuje na certyfikat LEED Platinum (w wieeelkim skrócie – jest to zaświadczenie o tzw. zrównoważonym rozwoju i racjonalnym gospodarowaniu zasobami, czyli bardzo ekologicznym podejściu i trosce o środowisko) – będzie to pierwszy taki certyfikat w tej kategorii przyznany w Izraelu.

Nawiązując – część botaniczna siedziby ;]

Któż nie chciałby pracować w takim biurze :D – PD Architekt pozdrawia Was z biura w Rzeszowie pewnego chłodnego październikowego wieczora.

VN:F [1.9.22_1171]
PODOBAŁ CI SIĘ ARTYKUŁ? OCEŃ GO!
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

About Pani Dyrektor

Architekt o Architekturze | Perfekcyjna Niedoskonałość | Jestem Architektem a to mój Blog Architektoniczny. "Zainspiruj się!" - te słowa znajdziesz w prawie każdym moim poście. Dlaczego? Lubię pokazywać, podsuwać pomysły, zadawać pytania, szukać odpowiedzi, tworzyć koncepcje, wyszukiwać nietypowe rozwiązania.

One comment

  1. Na pewno świetnie się pracuje w takim otoczeniu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

.: PaniDyrektor.pl
Przeczytaj poprzedni wpis:
Nowoczesne biuro… wodne? Siedziba Google w Budapeszcie – BWK Ep. 18

Oto przed Wami druga część "Trylogii Google'a" :P Jak wiecie z poprzedniego posta, firma ta lubi zaskakiwać aranżacjami swoich siedzib...

Zamknij